بررسی پذیرش برنج های رنگی توسط دانش آموزان و مربیان دبیرستان فرزانگان بابل
مقدمه
برنج بهعنوان دومین غذای اصلی مردم ایران از امنیت و جایگاه بالایی برخوردار است (6). علیرغم دارا بودن ارزش غذایی بالا در سبوس آن بهصورت برنج سفید بدون سبوس استفاده میشود که بیشتر دارای نشاسته و کربوهیدرات میباشد که فاقد ارزش غذایی لازم و ضروری بدن است (4).
برنج را هم مانند غلات نان سبوسگیری میکنند. سبوس برنج شامل چند لایه است که پس از پوستگیری طی چند مرحله در کارخانه شالیکوبی لایهبرداری و به برنج سفید تبدیل میشود(5). ارزش غذایی برنج قهوهای با برنج سفید بسیار متفاوت است. همچنین برنج قهوهای به کالری کمش نسبت به برنج سفید، مشهور است. امروزه در بعضی از کشورها بهصورت طبیعی انواع دیگری از برنجهای رنگی شامل برنج سیاه و قرمز مورد مصرف قرار میگیرند. برنج رنگی سیاه و قرمز دارای پوسته سبوس، سرشار از مواد مغذی و خاصیت دارویی و ضد سرطانی دارد. برنج سیاه و قرمز زمانی که پخته میشوند رنگدانه خود را حفظ کرده و حتی این رنگدانهها به برنج سفید ترکیبی منتقل میشود و باعث غنی سازی کل برنج پخته شده میشود (2). برنج سیاه حاوی ماده ضد سرطانی است که در میوه بلوبری و تمشک وجود دارد. خوردن برنج سیاه، میتواند به بدنتان در مبارزه با تأثیرات عفونت کمک کند و خاصیت ضد التهابی دارد (3).
خوشبختانه برنج سیاه، کالری کمتری دارد و میتواند جایگزین خوبی برای برنج سفید باشد. (جدول 1). برنجهای قهوهای، سیاه و قرمز به دلیل داشتن سبوس سرشار از فیبر هستند. برنج سیاه، گلوکز یا قندکمی نسبت به برنج سفید دارد این خاصیت، برای کسانی که مشکل دیابت دارند مناسب است. بنابراین با توجه به این خصوصیت برنجهای رنگی میتواند جایگزین خوبی برای برنج سفید باشد و کمتر باعث ایجاد خطر نوسان قند خون در این بیماران میشود.
بررسیها نشان میدهد نیمی از مردم کشور از نظر تأمین سلامت تغدیه دچار مشکل هستند (3). با توجه به اینکه برنج نقش اساسی در سبد غذایی مردم کشور دارد اصلاح الگوی مصرف و استفاده از برنج سبوسدار به ویژه رنگ قرمز و سیاه و قهوهای و یا ترکیبی از آنها با برنج سفید میتوان بر ارزش تغذیهای آن افزود. در این مطالعه سعی شده است با توجه به دستاورد جدید پژوهشگران مؤسسه تحقیقات برنج مازندران، مبنی بر معرفی و به کارگیری برنجهای رنگی سیاه و قرمز و ترکیب آنها با برنج سفید و ارزیابی آن با کمک دانش آموزان، معلمان و خانواده آنها مبنی بر امکان پذیرش و استفاده از این نوع برنجهای رنگی پژوهش مورد نظر انجام شد.
بیان مسئله
برنج بهعنوان دومین غذای اصلی مردم کشور از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. دانه برنج از قسمتهای مختلف شامل پوسته سخت، پوسته نرم یا سبوس و دانه سفید تشکیل شده است. متأسفانه با توجه به فرهنگ و شیوه مصرف برنج بصورت سفید پولیش شده به ناچار اقدام به حذف لایه با ارزش قهوهای در شالیکوبیها مینمایند. در صورتیکه برنج سبوسدار حاوی مواد مغذی مفید و مورد نیاز بدن از جمله پروتئین ، انواع ویتامینها و آنتی اکسیدانها، فیبر زیاد و مواد معدنی میباشد. از آنجایکه برنج سفید بیشتر از نشاسته و کربوهیدرات تشکیل شده و فاقد ارزش غذایی لازم می باشد موجب نگرانی افزایش چاقی افراد جامعه و بروز انواع بیماریها از جمله دیابت میشود. خوشبختانه مصرف برنجهای قهوهای با توجه به تأکید متخصصان تغذیه در سالهای اخیر رو به افزایش است. پوسته نرم برنج در اکثر برنجها بصورت طبیعی به رنگ قهوهای هستند. در بعضی از برنجها بجای لایه قهوهای دارای رنگدانه دیگری از جمله سیاه و قرمز میباشند. این رنگدانه در بعضی از ارقام خارجی و داخلی بصورت طبیعی وجود دارد. وجود رنگدانههای قرمز و سیاه ناشی از میزان بالای آنتوسیانین خواهد بود. در صورت افزایش آگاهی در سطح مدارس برای نوجوانان میتوان در بهبود فرهنگ مصرف غذای اصلی نظیر برنج وافزایش سطح سلامت جامعه نقش قابل توجهی داشت.
پیشینه تحقیق:
امروزه ارتباط تغذیه با سلامت افراد جامعه دارای اهمیت خاصی میباشد(1).
دوره نوجوانی به دلیل رشد سریع و بلوغ یکی از مهمترین و حساسترین دورانهای زندگی است که همزمان با رشد فیزیکی عادات غذایی و شیوه زندگی نیز شکل میگیرد(3). عادتهای غذایی ریشه در باورهای مردم و شرایط جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کشاورزی هر منطقه دارد که نسل به نسل به افراد جامعه منتقل میگردند. ما معمولا بدون فکر از عادات غذایی پیروی میکنیم و توجهی به اثرات مثبت و منفی آنها در سلامت خود نداریم، در حالی که بسیاری از عادات غذایی معمول، ممکن است نامناسب بوده و اثرات نامطلوب و گاه غیرقابل جبرانی در سلامت ما داشته باشند. بنابراین، شناخت عادات غذایی نامناسب و اصلاح آنها در سلامت انسان گام بسیار مؤثری در شکل گیری الگوی مصرف دارد(1). برنج سیاه، در کشورهای آسیایی مانند اندونزی، فیلیپین و چین بسیار محبوب است. با این برنج به شکل سنتی، کیک، نان یا نودل برنج درست میکنند. در چین قدیم، برنج سیاه برنج ممنوع نام داشت، زیرا در گذشته فقط امپراطورها و درباریان از آن استفاده میگردند. آنها در طب سنتی پی به ارزش دارویی و مغذی بودن این نوع برنجها آگاه بودند و برای پادشاهان و اشخاص خاص توصیه میکردند(7). سبوس برنج دارای منبع آهن، منگنز، پروتئین و ویتامینهای گروه B و E هستند. با جدا سازی سبوس از برنج قهوهای و تبدیل آن به برنج سفید، این مواد با ارزش دور ریخته میشود(2).
اهداف کلی تحقیق:
1- امکان پذیرش برنج رنگی سبوسدار بهعنوان غذای کامل در گروههای مورد مطالعه
2- مقایسه دو گروه معلمان و دانش آموزان جهت پذیرش برنجهای رنگی
3- نقش آموزش و افزایش آگاهی در پذیرش برنجهای رنگی برای گروههای دانشآموزان و معلمان
4- تجربه انجام کار پژوهشی با هدایت و راهنمایی معلمان و متخصصان مؤسسات پژوهشی
5- ایجاد انگیزه در نوجوانان برای انجام فعالیتهای تجاری و اقتصادی جدید و امکان بهبود الگوی مصرف برنج
روش تحقیق
پژوهش حاضر مطالعه بهصورت پرسشنامه در مدرسه دخترانه فرزانگان شهرستان بابل در سال 1397 اجرا شد. نمونههای مورد مطالعه ما به تعداد 40 نفر در دو گروه دانش آموزان نوجوان و مربیان آموزشی بودند که هر کدام از این دو گروه به دو دسته آموزش دیده و آموزش ندیده تقسیم شدند. گروههای آموزش دیده به مدت نیم ساعت در خصوص اهمیت برنجهای رنگی به لحاظ اهمیت تغذیهای و ضروت استفاده از آن در قالب کارگاه آموزشی توسط متخصص مؤسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران که در هفته پژوهش برگزار گردید، آشنا شدند. سپس بستههای برنج ترکیبی را به همراه پرسشنامه به میزان 900 گرم برای هر خانوار (شامل دانش آموزان، معلمان) تحویل داده شد. در ضمن برای نظرخواهی تکمیلی از اولیا دانش آموزان و دیگر اعضای خانواده معلمان فرم نظرخواهی استفاده شد. پس از پخت برنج رنگی توسط هریک از اعضای گروههای آزمایشی و خانواده آنها، فرم نظرخواهی تهیه شده توسط تک تک افراد تکمیل گردید. فرمهای جمع آوری شده بهصورت جداگانه در جداول نرم افزار اکسل در رایانه وارد شد. سپس با کمک این نرم افزار، بر اساس پاسخ سوالات به تفکیک گروههای معلم و دانش آموزان و نیز دستههای آموزش دیده و ندیده نمودارهای مختلف ترسیم گردید. نتایج این نمودارها بر اساس سوالات مطرح شده مبنی بر پذیرش برنج رنگی ترکیبی و نظرات گروههای مختلف بر اساس کیفیت پخت، رنگ و عطر و طعم در مقایسه با برنجهای سفید مصرفی اعضای خانوار مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.
نتایج و بحث
با بررسی میانگین مصرف برنجهای داخلی و خارجی مشخص شد که تمامی افراد مورد بررسی ما از برنج ایرانی استفاده کردند. همچنین 5/57 درصد از جامعه آزمایشی برنج را بهصورت کته مصرف کردند که بیشترین آنها را دانش آموزان تشکیل میدهند (اطلاعات نشان داده نشد). در علم تغذیه، علاوه بر اینکه نوع فرایند روی ماده غذایی اثرگذار است، چگونگی پخت نیز بر حفظ یا کاهش مواد مغذی موجود در آن تأثیر میگذارد. معمولا بیشتر خانوادهها ترجیح میدهند برنج را آبکش مصرف کنند چون معتقدند علاوه بر اینکه خوشمنظرهتر به نظر میرسد، مشکل چاقکنندگیاش نیز حل میشود. آنها تصور میکنند کتهکردن برنج به دلیل نشاسته موجود، باعث چاقی میشود از این رو تمایل بیشتری به آبکش کردن آن دارند اما این تصور کاملا اشتباه است و تفاوت در نحوه پخت برنج (به صورت کته و آبکش) فقط بر میزان مواد مغذی موجود در آن اثر میگذارد. با آبکش کردن برنج، ویتامینهای محلول در آب آن مانند ویتامینهای گروه B از بین میروند. بنابراین برای حفظ ویتامینها توصیه میشود برنج را به صورت کته بپزید. ارزش تغذیهای خوراکیهایی مانند برنج و نان به ویتامینهای گروه B موجود در آنهاست که برای سوختوساز کربوهیدراتها مورد نیاز هستند. این ویتامینها به دلیل اینکه محلول در آب هستند، وقتی با حرارت زیاد میجوشند، در آن حل و با آبکش کردن برنج، دور ریخته میشوند و در نهایت برنج، دارای همان مواد نشاستهای میماند اما دیگر آن ویتامینهایی که باعث سوخت و ساز ترکیبهای فوق و آزادشدن انرژیشان میشود، وجود ندارد.